Gabled House / Architects 49 House Design Limited

Gabled House / Architects 49 House Design Limited

© Workspace W© Workspace W© Workspace W© Workspace W+ 31

© Workspace W
© Workspace W

Text description provided by the architects. Located in a high-end housing project, the Gable House has been designed in such a way that it seems camouflaged in its surroundings. Although located close to urban public infrastructure and a local low-density housing community, it fits well into a natural, high-quality urban environment. Local regulations influenced many aspects of the design, including height restrictions, material choices, color scheme, open space ratio and roof shape. Warm gray tiles covering a gable roof structure provide the key exterior visual effect and sense of harmony with the surroundings. Its name, “Gable House”, is derived from this most visually recognizable roof shape.

© Workspace W
© Workspace W
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Workspace W
© Workspace W

Exterior – The specific challenge for this house design was to create and develop the design along the lines of modern Thai architecture, while respecting local community codes. Thus, the designer focused on implementing tropical and sophisticated modern Thai design concepts. The design of the central courtyard embodies the traditional Thai house and gives rise to the creative combination of the positive spaces of the geometric building and the negative space of the central pool. The layout of this mass in a “C” shape allows both natural light and natural ventilation inside the house.

© Workspace W
© Workspace W

The wooden slats on the ceiling of the drop-off area and the main entrance are designed to be a metaphorical “red carpet” that leads to the main area of ​​the house. This, coupled with the “stone tunnel” effect as the walkway passes through a series of vestibules, creates a stunning welcome. This dramatic visual and the contrast of light and dark is the key visual effect of this home. The pleasant lightness at the end of the passage is especially successful in terms of orientation and sense of orientation. Moreover, this enigmatic entrance creates an exciting sense of journey and imminent discovery along the way.

© Workspace W
© Workspace W

On the second floor, wooden shutters act as a double skin providing a sense of privacy, especially when neighbors are nearby. The louvers accentuate the gable shape conveying a unique character and creating an eye-catching front facade while blending in with the surrounding tall trees and other vertical elements. Another focal point of the house is the spacious covered terrace offering a space to relax before entering the main living area. The connectivity of openings around the western-style kitchen at the end of the pool, facilitate openness and seamless borders that make these functional spaces adaptable and flexible.

© Workspace W
© Workspace W

The gray-green volcanic stone is one of the key elements and creates a feeling of solidity at the base of the house. Contrasting with the stone, columns and freestanding panels in teak wood are an adaptation of the vocabulary of the traditional Thai house. These offer a touch of softness and delicacy to the material exploration of the Gable house.

© Workspace W
© Workspace W
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Workspace W
© Workspace W

Interior – The design concept for the interior was to create a fully functional main house with a vacation home feel. A relaxing environment that meets all the requirements of the daily life of the residents has been achieved through a coherent architectural design. The aesthetics of the interior and exterior spaces of this modern tropical house are integrated by applying a similar color scheme to various materials, or by using the same materials in the interior and exterior spaces. Unique floor patterns and the four meter high foyer continue up the main staircase, creating a stunning entry into the home. This is further augmented by a clear glass elevator in the double-height space.

Diagram
Diagram
© Workspace W
© Workspace W

Moving inside, the high ceilings extend into the living room and dining room. Floor-to-ceiling glazing creates a cozy and comfortable indoor-outdoor ambiance. The main pantry is another exquisite space, with views of the pool and an eight-meter-long counter extending from the main dining area. This pantry also serves to support outdoor activities and entertaining. On the second floor, the private master space is designed using different materials and color palettes to differentiate it and create dynamics. The spacious dressing room is divided into two parts, merging with the bedroom and offering a view of the swimming pool and the garden. 4 other family rooms are designed in different but coordinated styles.

© Workspace W
© Workspace W