A joint family home design in Delhi, Villa KD45 by Studio Symbiosis

Studio Symbiosis designed Villa KD45 for joint family in Delhi NCR, Ghaziabad, India.

The client’s specifications were to create a villa with a maximum of green spaces and a view of the park. The basement home theater, bar and gym are connected by a beautiful outdoor staircase and patio to let in the light.

house KD45

The KD45 villa site is surrounded by villas on three sides, offering a view of the neighborhood park on the 4th shorter side. There are three prominent trees on the site, one at the entrance and two flanking the rear of the plot. The client’s design brief was to try to retain these trees as much as possible.

Being a joint family, the client wanted a double interaction in the house. First, areas of privacy were needed for his parents, his brother’s family, and his family, and second, some spaces where everyone living in the house could be together.

Design Solution – Urban living in the lap of nature

house KD45

In the urban setting of villa KD45, there is a growing disconnect between the user and nature. This project aims to create a green urban life to rekindle the relationship of the inhabitants with nature in their immediate environment. This villa emerges from the landscape, with the central theme of creating maximum ground cover on site and utilizing the views of the park facing the site.

The odd shape of the plot, along with views of the neighborhood park, were used as design drivers. Thematically, the design seeks to make the green of the neighborhood park flow over the site, with stream lines emerging from the park facing the south side and opening out towards the northern edge of the area. This basic grid was used to define built form and landscape areas such as water bodies, hardscape and softscape.

house KD45

The built form is strategically placed on one edge of the site, resulting in a generous landscaped garden on the west side of the plot, which opens into the double-height family living and dining room, thus extending as a living room outside. The built form emerges from the landscape and blends the ground floor with the roof of the building, creating an exterior connective spine for the villa. This winding stair walkway has outdoor space on the first floor with shaded outdoor seating and further connects to the terrace. This outside terrace space on the first floor acts as a balcony and is the direct entrance to the first floor apartment.

house KD45

The garden of the terraced villa KD45 takes advantage of the view of the neighborhood park with a feeling of being nestled in nature. These three outdoor spaces have a different usability depending on the time of day and the season of the year.

Existing trees on the site were retained in the design, and shading from these trees was used to create ambient outdoor spaces, which could be utilized in the extreme climatic conditions of Delhi NCR.

house KD45

The design aimed to create a dichotomy in the facade, with the lower facade being light in nature and a heavy volume floating above. The ground floor has a glass facade to connect with the exterior green spaces, and the first floor has perforated windows cut into concrete to minimize heat gain as this facade is directly exposed to the sun.

A double-height living room, dining room and open kitchen combine the two family floors into a single family living area and thus enhance family connectivity.

house KD45

Sustainable design strategies were implemented to create ambient indoor and outdoor spaces. The ground floor has a deep south-west overhang and an east-facing ground floor facade to cut through the harsh summer sun. Water features are provided on the ground floor and on the terrace to promote evaporative cooling. The roof of the building is a landscaped terrace with dirt and grass; this further helps to reduce direct heat gain from the villa.

Sustainability

Considering the hot climatic conditions of Delhi-NCR, this project has been designed for human comfort both indoors and outdoors. The shallow water feature on the ground floor has been placed in the direction of the wind direction, which contributes to evaporative cooling. The main south-west facing facade on the ground is recessed to block direct sunlight during the day while maintaining a seamless visual connection to the outdoors. In the early evening, a few rays of sunshine enliven the interior. The top floor of the building is concrete with recessed windows to block the southern sun.

house KD45

The three existing trees on the site have been retained, creating shaded areas in the landscape and also helping to reduce the villa’s exposure to the sun. The green cover on the terrace and the winding steps reduce direct heat gain. The direction of the wind has been taken into account for the cross ventilation in the house.

house KD45

Project information

Site area L Built-up area: 1081 m² | 1100 m²
Status: Completed
Design: Amit Gupta, Britta Knobel Gupta
Project Manager: Kartik Misra, Nitish Talmale
Project architect: Govinda Dey. Team: Krishan Sharma, Anjan Mondal, Arun Marigoudra, Ankit Verma, Sakshi Raghav, Samiksha Verma, Vishakha Sharma, Dhriti Sharma
Photographs & Video: Niveditaa Gupta
Structure of consultants: Acecon, Mep: Dbhms, Lighting: Luminars